Αγγλόφωνες βάσεις δεδομένων

Το Web of Science (WoS) προηγουμένος γνωστό ως Web of Knowledge, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με συνδρομητική πρόσβαση στο περιεχόμενο της. Θεματικά καλύπτει πολλούς διαφορετικούς ακαδημαϊκούς κλάδους με παραδείγματα όπως κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, επιστήμης & τεχνολογίας κ.α. Βιβλιογραφικά φτάνουν σε 8.500 επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 36 εκατομμύρια βιβλιογραφικές αναφορές. Επιπλέον προσφέρονται μέτρησεις και μεταδεδομένα άρθρων και αρθρογράφων. 

Υπερβολική ποσότητα αλατιού και νεφροπάθεια

Ο Springer Science+Business Media ή Springer δημιούργησε το SpringerLink γνωστό και ως κατάλογος του Springer που ιδρύθηκε  το 1996 με 100 περιοδικά για ανάγνωση, οπού σήμερα φτάνει πάνω από 3,000 περιοδικά. Με τα χρόνια αναπτύχθηκε η συλλογή και τώρα δεν συμπεριλαμβάνει μονό περιοδικά αλλά βιβλία, σειρές, πρωτόκολλα,  έργα αναφοράς και πρακτικά. Ο αριθμός αυτών, καταγράφετε να είναι πάνω από 5.8 εκατομμύρια άρθρα περιοδικών, 3.7 εκατομμύρια κεφάλαια, 500.000 καταχωρίσεις εργασίας αναφοράς και 43.000 πρωτόκολλα και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Θεματικά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημών από βιοϊατρικά μέχρι και μηχανικά. 

Το τσιγάρο μπορεί να είναι ο λόγος του κακού ύπνου

Η βάση δεδομένων ClinicalKey είναι κυριότητα του έκδοτη Elsevier και η πρόσβαση προς αυτή γίνεται μέσα από συνδρομή. Η ClinicalKey περιλαμβάνει έναν  μεγάλο αριθμό ιατρικών τεκμηρίων συμπεριλαμβάνοντας πάνω από 1.100 ιατρικά βιβλία, 650 ιατρικά περιοδικά, 17,000 οπτικοακουστικό υλικό κ.α. Επιπλέον υποστηρίζεται μια εφαρμογή για κινητά για λογισμικό Android και iOS με ονομασία ClinicalKey App προσφέροντας λειτουργίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα ClinicalKey αλλά μέσα από το κινητό του χρήστη.

Επίδραση της καφεΐνης στο κρυολόγημα με τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές

Η Wiley Online Library είναι μια συνδρομητική βιβλιοθήκη της John Wiley & Sons που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου 2010, αντικαθιστώντας τον Wiley InterScience. Παρέχει μια συλλογή διαδικτυακών πηγών με θεματική κάλυψη: τη ζωή, την υγεία και τις φυσικές επιστήμες, καθώς και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, μέσα από αυτή την συλλογή συμπεριλαμβάνεται πάνω από 4 εκατομμύρια άρθρα από 1.600 περιοδικά, περισσότερα από 22.000 βιβλία, και εκατοντάδες έργα αναφοράς, εργαστηριακά πρωτόκολλα και βάσεις δεδομένων από τους John Wiley & Sons και τα αποτυπώματά τους.

Λανθασμένη διάγνωση του άσθματος την περίοδο του 2020 με 2021

Η βάση δεδομένων ScienceDirect είναι κυριότητα του έκδοτη Elsevier και η πρόσβαση προς αυτήν γίνετε μέσα από συνδρομή. Η ScienceDirect έχει συλλέξει 19 εκατομμύρια άρθρα μέσα από 2.700 περιοδικά της Elsevier με 1.4 εκατομμύρια από αυτά να είναι ανοιχτής πρόσβασης, 43.000 ηλεκτρονικά βιβλία, έργα βιβλιογραφικών παραπομπών, σειρές βιβλίων και εγχειρίδια. Θεματικά τα άρθρα διαχωρίζονται σε τέσσερα κομμάτια με ανάλογες υποκατηγορίες: Φυσικές επιστήμες και Μηχανική, Βιολογικές επιστήμες // Βιοεπιστήµες, Επιστήμων Υγείας, Κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές.

Βήχας σε παιδιά μέσα σε εγκυκλοπαίδειες

Η EBSCOhost, είναι ένα online σύστημα αναζήτησης που ψάχνει μέσα από τις 375 βάσεις δεδομένων πλήρους κειμένου που προσφέρει, με μια συλλογή πάνω από 600.000 ηλεκτρονικά βιβλία, ευρετήρια θεμάτων, ιατρικά σημεία φροντίδας, και μια σειρά από ιστορικά ψηφιακά αρχεία. Η μεγάλη συλλογή αυτή, επιτρέπει σε ποιο εξειδικευμένες αναζήτησης μέσα από την εστίαση αναζήτησης που γίνεται με την επιλογή βάσεις δεδομένων που θα χρησιμοποίησει η μηχανή αναζήτησης. Αξιοσημείωτο είναι η αλλαγή γλώσσας του γραφικού περιβάλλοντος (User Interface // UI) με την επιλογή ανάμεσα σε 32 γλώσσες συμπεριλαμβάνοντας και τα ελληνικά.

Εφημερίδες ως θέμα το δηλητήριο και την παράλυση

Η βάση δεδομένων AccessMedicine είναι συνδρομητική και ξεχωρίζει από το σύνολο ιατρικό βάσεων δεδομένων, μέσα από τις λειτουργίες και την επικέντρωση σε ιατρικά εγχειρίδια αντί για περιοδικά άρθρα. Η συλλογή της περιλαμβάνει τα νεότερα ιατρικά εγχειρίδια, υλικό για αυτοαξιολόγηση, πάρα πολλά εργαλεία για διαγνώσει, για εκπαίδευση, για φαρμακευτική χρήση κ.α. Παρόλα αυτά το πιο δυνατό σημείο της είναι η μεγάλη βιβλιοθήκη πολυμέσων που κατέχει, με εξεταστικά και διαδικαστικά βίντεο, διδακτικές ενότητες με θέμα την ασφάλεια των ασθενών, αρχεία ήχου και κινούμενα σχέδια που επεξηγούν περίπλοκες έννοιες και ιδέες με εύκολο και κατανοητό τρόπο σε μαθητές συμπεριλαμβάνοντας βίντεο που απεικονίζουν θεμελιώδεις ιατρικές έννοιες. Επιπλέον υποστηρίζεται μια εφαρμογή για κινητά με λειτουργίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα αλλά και μια ξεχωριστή λειτουργία για την δερματική διάγνωση. 

Ανακοπή στης εντατικές / ΜΕΘ

Η UpToDate είναι συνδρομητική αλλά επιτρέπει αναζητησείς των άρθρων της χωρίς όμως να είναι προσβάσιμη το πλήρες κείμενο. Η συλλογή της αποτελείται από κριτικές θεμάτων (topic reviews) που είναι κλινικά σχετικά άρθρα που έχουν συνταχθεί από ένα σύνολο ιατρών για να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές μελέτες. Έχει διαφημιστεί έντονα σε  ιατρούς και θεωρείται από πολλούς ιατρούς ως το βασικό διαδικτυακό εργαλείο με στοιχειοθετημένες πληροφορίες για την περίθαλψη σε ιατρικές απόφασης. Οι συγγραφείς, εκδότες και ομότιμοι αναθεωρητές φτάνουν πάνω από 7,300 άτομα. Επιπλέον λειτουργίες περιλαμβάνει: Αριθμομηχανές, έλεγχος συγχορήγησεις φαρμάκων και την καινούρια λειτουργία Pathways.

Έλλειψη βιταμίνης D σε εγκύους

Η βάση δεδομένων – περιοδικό PLOS One είναι κυριότητα του έκδοτη PLOS (Public Library of Science) και ιδρύθηκε το 2006 με πρόσβαση ελεύθερη προς το κοινό. Το περιοδικό θεματικά καλύπτει επιστημονικά, μηχανικά, ιατρικά και κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, αυτό που την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες βάσεις είναι η ιδιαίτερα αυστηρή αξιολόγηση και της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης του υλικού της.

Αφυδάτωση στον αθλητισμό από άρθρα της Αυστραλίας με ταξινόμηση υψηλότερων παραπομπών

Πάρα την κυριαρχία από ιατρικές βάσεις δεδομένων στον ιατρικό χώρο, εκπαιδευτικές βάσεις δεδομένων είναι καλοδεχούμενες όταν πρέπει να αναζητήσουμε ανάμεσα στον ιατρικό και εκπαιδευτικό κλάδο. Η βάση δεδομένων ERIC (Education Resources Information Center) είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική βάση με περιεχόμενο άρθρα περιοδικών, βιβλία και γκρίζα βιβλιογραφία επιπλέον χορηγείται από το Institute of Education Sciences (IES) του Αμερικανικού υπουργείου παιδείας που είναι υπεύθυνοι για την απόκτηση και την ευρετηρίαση περιεχομένου σε συνδυασμό με την παροχή εύχρηστης ιστοσελίδας, μηχανής αναζήτησης και εργαλεία έρευνας. Κύριο χαρακτηριστικό της βάσης εκτός από την εξαίσια συλλογή της είναι τα ειδικευμένα φίλτρα της όπως η επιλογή κοινού που εμπεριέχει το άρθρο (εκπαιδευτές, φοιτητές, διαχειριστές, γονείς κ.α.) και το επίπεδο εκπαίδευσης που ασχολείται το άρθρο (νηπιαγωγείο, λύκειο, τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α.). Η βάση είναι ελεύθερη προς το κοινό αλλά το πλήρες κείμενο διαφέρει και κρίνεται ανάλογα με τον παροχή του τεκμηρίου.

Πληροφορίες στην βιβλιογραφία με θέμα την υγεία στον χώρο του λυκείου

Η βάση PubMed περιέχει πάνω από 30 εκατομμύρια άρθρα στον τομέα της βιοϊατρικής. Όλα αυτά τα άρθρα προέρχονται κύριος από την MEDLINE, μέσα από επιστημονικά περιοδικά, καθώς και από ηλεκτρονικά βιβλία.

Είναι γνώστη ως μια από τις ποιο χρησιμοποιημένες βάσεις στον χώρο της υγείας.

Συσχέτιση ανάμεσα σε οριακή διαταραχή προσωπικότητας και κληρονομικότητα

Το PLOSE ONE ιδρύθηκε το 2006 και παρέχει μια πλατφόρμα ελεύθερης (δωρεάν) πρόσβασης σε όλους όσους αναζητούν πληροφορίες σχετικές με την επιστήμη.
 Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται στο PLOS ONE δημοσιεύονται μετά από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης (peer reviewed).
 Αποτελεί μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης για επιστημονικές πληροφορίες και επιστημονικά άρθρα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει και την ελευθερία πρόσβασης στη γνώση χωρίς να υποβαθμίζεται η διαδικασία αξιολόγησης των άρθρων που δημοσιεύονται.

Καρκίνος με επιρροή το όπιο

Cochrane Library είναι μια συλλογή από βάσεις δεδομένων, με κυρία βάση την Cochrane Reviews προσθέτοντας στο σύνολο και βάσεις δεδομένων από άλλους οργανισμούς. Περιέχει συνοπτικά κείμενα και ερμηνεύει τα αποτελέσματα ιατρικών ερευνών, δίνοντας ως αποτελέσματα την βοήθεια σε κλινικούς ιατρούς για θέματα ιατρικών αποφάσεων.

Εγχείρησης με μέσω την εικονική πραγματικότητα

Ελληνικές βάσεις δεδομένων

Η ελληνική βάση δεδομένων Openarchives.gr ιδρύθηκε το 2006 και περιέχει στην συλλογή τις επιστημονικά περιοδικά και αρχεία περιοδικών, διπλωματικές εργασίες, ερευνητικές δημοσιεύσεις, διδακτορικές διατριβές, φωτογραφικό υλικό, κ.ά. με τον αριθμό τους να φτάνουν πάνω από 760 χιλιάδες τεκμήρια με παροχή εγκύρους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο με παραδείγματα όπως πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, επιστημονικές εταιρείες κ.α. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη προς το κοινό αλλά η διαθεσιμότητα του πλήρες κειμένου κρίνετε από τον παροχή του τεκμηρίου.

Φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία

Ο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Hellenic Academic Libraries Link) ή πιο γνωστή ως HEAL-Link είναι μια μορφή κοινοπραξίας από 43 Ιδρύματα/Μέλη περιλαμβάνοντας όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, 15 ερευνητικά ιδρύματα, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος κ.α. Η συλλογή της είναι ο συνδυασμός διαφορών ηλεκτρονικών πηγών μέσα από συμβάσεις σε εκδότες/διάθετες με κυρία τεκμήρια τα άρθρα περιοδικών και ηλεκτρονικά βιβλία. Ο αριθμός τους φτάνει τα 18 εκατομμύρια άρθρα μέσα από τα 26 χιλιάδες περιοδικά και 140 χιλιάδες ηλεκτρονικά βιβλία.

Παράγοντες στην θνησιμότητα για λοιμώξεις

Το openΑΒΚΕΤ υποστηρίζεται από την ΕΚΤ, από το 1986 και συνεχίζει δυναμικά μέχρι σήμερα. Έχουν προμηθεύσει τουλάχιστον 2.690 βιβλιοθήκες με το σύστημα αυτοματισμού βιβλιοθηκών, με τις νεότερες εκδόσεις να φτάνουν της 899 βιβλιοθήκες με 80 παραρτήματα. Η χρήση του λογισμικού αυτοματοποιεί περισσότερο από 2.500 δημοσίων και ιδιωτικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Μέσα από την πλατφόρμα, συγκεντρώνεται, ευρετηριάζεται και παρουσιάζεται σε πραγματικό χρόνο και σε ενιαίο γραφικό περιβάλλον της έγγραφες όλων των φορέων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, επιτρέποντας μια ενιαία αναζήτησης στο openABEKT. Επιπλέον προσφέρεται η  χρήση πληθώρων κριτηρίων και φίλτρων πολύπλευρης αναζήτησης, ενώ παράλληλα, επιτρέπει την ανάπτυξη υπηρεσιών διαδανεισμού.

Τεκμήρια της δημ. βιβλιοθ. της Λάρισας στην κατάθλιψη

 

Στον κατάλογο των Ελληνικών βιοϊατρικών περιοδικών, τα οποία έχουν αξιολογηθεί μετά από σχετική αίτησή τους και έχουν εγκριθεί για άμεση αποδελτίωση και διάθεση από τη βάση του ΙΑΤRΟΤΕΚ, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής (Ιατρική Εταιρεία Αθηνών)
  • Δελτίον Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας (Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία)
  • Ελληνική Ορθοδοντική Επιθεώρηση (Ορθοδοντική Εταιρεία της Ελλάδος)
  • Ελληνική Ουρολογία (Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία)
  • Ιατρική (Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών)
  • Ιατρική Επιθεώρηση Ενόπλων Δυνάμεων (Υγειονομικά Σώματα του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας)
  • Νοσηλευτική (Εθνικός Σύνδεσμος Διπλωματούχων Νοσηλευτών Ελλάδος)
  • Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος (Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος)
  • Πνεύμων (Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία – Ελληνική Βρογχολογική Εταιρεία)
  • Στοματολογία (Στοματολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
  • Ψυχιατρική (Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία)

-Mednet.gr

Η βάση δεδομένων παρατηρείται να έχει σταματήσει να εξελίσσεται από το 2019 και δεν βρέθηκε κάποια δημοσίευση προς την ενημερώση των χρηστών.

Διαβήτης τύπου 1 και 2

Υπάρχει μια κλειστή βάση δεδομένων τις ιατρικής βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ με την υποστηρίξει της εφαρμογής Procite4. Στην οποία το προσωπικό της βιβλιοθήκης αποδελτιώνει την ιατρική αρθρογραφία υποδομής ιατρικών περιοδικών που έχει στη συλλογή της (20,000+ άρθρα).

Δεν υπαρχή πεδίο αναζήτησης αλλά γίνετε αναζήτηση με αλφαβητικά σειρά μέσα από κατηγορίες όπως συγγραφέα, περιοδικό, τίτλο και λέξης κλειδιά.

Άρθρα του ΑΧΕΠΑ για αντισώματα